Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ «ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ» ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 25/07 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με την τροπολογία που ψήφισε για τα έργα και τις μελέτες, πρόσθεσε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κρατικών ρυθμίσεων που ενισχύουν τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Η κυβερνητική τροπολογία καταργεί με βάση τις «αρχές» της ΕΕ για «ίση μεταχείριση και αναλογικότητα»  τις διατάξεις που έβαζαν εμπόδια στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να διεκδικούν μικρότερα έργα. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος «σκούπα», στο αμέσως επόμενο διάστημα, για τη συνολική αλλαγή του συστήματος ανάθεσης Δημοσίων Έργων και Μελετών.

Η κυβερνητική τροπολογία αποτελεί το επιστέγασμα της διαδικασίας «απελευθέρωσης». Με αυτήν θα επιτρέπεται πλέον στους μονοπωλιακούς ομίλους να αναλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο έργο, ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισμού και της γεωγραφικής θέσης, ακόμα και αυτά που μέχρι πρότινος αφορούσαν κυρίως τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο των κατασκευών καταργώντας κάθε «εμπόδιο» στη δράση των ομίλων. Συγχρόνως, η συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών προωθείται ποικιλότροπα από σειρά αλλαγών στην πολιτική χρήσης γης, από φωτογραφικές ρυθμίσεις για τις διάφορες κατηγορίες έργων.

Το σύνολο της πολιτικής για τα δημόσια έργα στοχεύει στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, στην ανάσχεση της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους. Η πολιτική αυτή δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Αντίστοιχα μέτρα συγκέντρωσης του κλάδου των κατασκευών προωθήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Αποτελούν επίσημη στρατηγική της ΕΕ που συνοψίζεται στον τίτλο «απελευθέρωση των αγορών». 

Η συγκέντρωση της παραγωγής μελετών και έργων στα χέρια μονοπωλίων του κλάδου των κατασκευών έχει ως προαπαιτούμενο την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων γεωτεχνικων και  ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του κόστους τους για το λαό. Τα έργα ιεραρχούνται και κατασκευάζονται εκεί και στο βαθμό που αυτό μεγιστοποιεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και όχι με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μια μεγάλη μάζα γεωτεχνικών οδηγείται βίαια στη μισθωτή εργασία με άθλιους όρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου