Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το Γεωλογικό Σφυρί ξαναχτυπά 

Η συντακτική επιτροπή του Γεωλογικού σφυριού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει πως το Γεωλογικό Σφυρί θα χτυπά πλέον και στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή, στα πλαίσια της προσπάθειας του για την αποκαλυπτική, πληρέστερη πιο άμεση και ουσιαστικότερη ενημέρωση των γεωλόγων.
Σε μια περίοδο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν, ότι ο ατομικός μοναχικός δρόμος της προσωπικής διαπραγμάτευσης, η συνθηκολόγηση και η υποταγή, η «απευθείας ανάθεση», η «επαφή», το «λάδωμα» και η «μίζα» είναι μονόδρομος για μια «θέση στον ήλιο», σε μια εποχή που η ιδιωτική οικονομία και η «ελεύθερη αγορά» αποτελούν την «κυρίαρχη ιδεολογία», το εγχείρημα της  «Μαχητικής Αντίστασης Γεωλόγων» και η πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωλογικού Σφυριού στην διεύθυνση:  http://geosfyri.blogspot.gr/, αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι κάποιοι, όχι και τόσο λίγοι, κάποιοι όχι γραφικοί αλλά κάποιοι που μοιράζονται την ίδια αγωνία και τις ίδιες ανησυχίες επιμένουν να αντιστέκονται, να παλεύουν συλλογικά και να ονειρεύονται ότι η αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Το «Γεωλογικό Σφυρί» φιλοδοξεί να καλύψει αφενός μεν το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στον κλάδο, παρουσιάζοντας θέματα άμεσου γεωλογικού ενδιαφέροντος καθώς και εξελίξεων στους επαγγελματικούς, εργασιακούς μας χώρους, αφετέρου δε να αποκαλύπτει τον ρόλο των αντιδραστικών παρατάξεων του Σ.Ε.Γ. των οποίων η βασική τους αποστολή είναι η υποστήριξη της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, Τρόικας και Ε.Ε. σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου. Στόχος της συντακτικής επιτροπής είναι να εκφράσει τις διεκδικήσεις όλων των μαχόμενων - αγωνιζόμενων γεωλόγων, ιδιαίτερα δε:

· Των άνεργων - υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων, που νιώθουν να συνθλίβονται μέσα από τις συμπληγάδες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ατομικών συμβάσεων και των επιταγών εισόδου στην εργασία του ΟΑΕΔ (Voucher).
· Των μισθωτών γεωλόγων στα γραφεία μελετών και τις τεχνικές εταιρείες που βιώνουν την κατάργηση του ωραρίου και την ελαστική εργασία, τους μισθούς πείνας, την αμοιβή με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και το φόβο της απόλυσης.
· Των γεωλόγων που η οικονομική κρίση τους οδήγησε στην μετανάστευση.
· Των Εκπαιδευτικών, που βλέπουν την τοποθέτηση σε οργανική θέση «με το κιάλι» παρότι το μάθημα της Γεωλογίας επανήλθε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.
· Των εργαζόμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, που νιώθουν στο πετσί τους τη διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών, το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, την επιστημονική απαξίωση, την άρση της μονιμότητας.
· Των Πανεπιστημιακών και των εργαζόμενων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, που βλέπουν τις δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα να συρρικνώνονται. Σε μία περίοδο που ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης θίγεται άμεσα με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και την μετατροπή των πτυχίων σε διαβατήρια ανεργίας για αναλώσιμους, απασχολήσιμους, φτηνούς και ευέλικτους πτυχιούχους.

Το Γεωλογικό Σφυρί είναι ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους που συμμερίζονται τα παραπάνω ζητήματα. Απλά ζητάμε από τους συναδέλφους να συνεισφέρουν με την ενεργητική συμμετοχή τους, με αποστολή ενημερωτικών ειδήσεων, σχολίων, άρθρων ή και κειμένων για δημοσίευση - ανάρτηση (αποστολή άρθρων στο email: geol.sfyri@gmail.com).



Το Γεωλογικό Σφυρί
blog της Μαχητικής Αντίστασης Γεωλόγων
http://geosfyri.blogspot.gr/