Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

"ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ
ΠΕΡΙ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ - ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στις 30.01.2014 έληξε η ολιγοήμερη "διαβούλευση" για το Σχέδιο Νόμου "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"
Πρόκειται για ένα νέο νόμο περί ανάθεσης έργων και μελετών, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, που θα αντικαταστήσει όλους τους σχετικούς προηγούμενους νόμους. Το σχέδιο αυτό βαφτίζεται ως προσαρμογή στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στις οδηγίες 2004/17/ΕΚ και 2004/18/ΕΚ. Και επειδή  στην Ελλάδα πάντα υπάρχει και η στρέβλωση στους όρους της καπιταλιστικής οικονομίας, μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιχειρείται και η ενοποίηση των σχετικών επαγγελματικών μητρώων (βλ. ΦΕΚ 176Β/30.01.2014).
Με το σχέδιο νόμου διαπιστώνεται ότι: 
-Καταργούνται τα μελετητικά πτυχία και οι κατηγορίες πτυχίων και στην θέση τους καθιερώνονται τα CPV
-Καθιερώνεται στους μελετητές χρηματοπιστωτική ικανότητα για την τελευταία τριετία (τριετία μεγάλης κρίσης και ανεργίας)
-Καταργούνται οι προεκτιμώμενες αμοιβές, ως σημείο αναφοράς στην προεκτίμηση αμοιβής κάθε διαγωνισμού
-Καταργείται το δικαίωμα, μελέτες χαμηλού κόστους να εκπονούνται μόνο από μελετητές χαμηλής τάξης πτυχίου
-Περιορίζεται η Τεχνική Ικανότητα στην τελευταία πενταετία και τριετία (περίοδο μεγάλης κρίσης που οδήγησε χιλιάδες μελετητές στην ανεργία)
-Θεσπίζονται πιστοποιήσεις που θέτουν τεράστια εμπόδια στην συμμετοχή σε Διαγωνισμούς
-Δεν καθορίζονται διαδικασίες ανάθεσης για μελέτες κόστους κάτω του ορίου.

Συνολικά η φιλοσοφία του Σχεδίου Νόμου, θα οδηγήσει χιλιάδες μελετητές στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Προωθεί προφανώς ως "Μνημονιακή" Υποχρέωση την καθιέρωση μεγάλων μελετητικών σχημάτων (ανάλογη με αυτό που έχει καθιερωθεί στους εργολήπτες) με παράλληλο αφανισμό των υπολοίπων μελετητών και μελετητικών σχημάτων. Οι προϋποθέσεις αυτές επίσης ανοίγουν παράλληλα διάπλατα τις πόρτες στην δραστηριότητα ξένων μελετητικών εταιρειών που μέχρι σήμερα, και λόγω του νομοθετικού πλαισίου, δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μελετητών στην χώρα μας.

Δεν είναι όμως μόνο οι μελετητές. Η καθιέρωση μητρώου Παροχής Υπηρεσιών, δημιουργεί ένα μηχανισμό αντικατάστασης των υπηρεσιών που παρέχει σήμερα το Δημόσιο που μεταξύ αυτών είναι η σύνταξη τευχών διαγωνισμών, η επίβλεψη μελετών, η σύνταξη σχετικών εκθέσεων, η παρακολούθηση εφαρμογής περιβαλλοντικών όρων, οι μετρήσεις παραμέτρων διαχείρισης νερών, κ.λ.π. Η μεθόδευση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για νέες απολύσεις στο δημόσιο και στην απώλεια της τεχνογνωσίας από το δημόσιο.



Κάποιοι που τρέφουν ακόμα και σήμερα αυταπάτες, θα νομίζουν ότι έτσι μπορεί να έχουν κάποια απασχόληση, θα διαψευστούν οικτρά. Το σύστημα θα επιδιώξει την δημιουργία μεγάλων και ελάχιστων σχημάτων που θα μπορεί είναι ταυτόχρονα εργολάβοι, μελετητές, προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών. Οι όροι εργασίας θα είναι ανελέητοι χωρίς κανένα δικαίωμα, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν εκλείψει ως είδος και η απασχόληση θα είναι δυνατή μόνο μέσω αυτών των μεγάλων σχημάτων.   

Όχι παραδόξως το ΓΕΩΤΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος για να μη θιγεί η κυβερνητική πολιτική, αγνοώντας τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων μελών του. 

Τέλος η καθιέρωση του ΤΕΕ με παράλληλο νόμο, ως φορέα δημιουργίας του νέου επαγγελματικού μητρώου, δεν πρέπει να θρέψει αυταπάτες για την "καλύτερη" μεταχείριση των μηχανικών σε βάρος των άλλων κλάδων γιατί ο "κύκλωπας" απλά θα φάει και τους μηχανικούς στο τέλος.