Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΙΓΜΕ ΚΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Από Χ. Σμυρνιώτη υδρογεωλόγο ΙΓΜΕ

Το ΙΓΜΕ στα τελευταία 15 χρόνια έχει υποστεί μια συνεχή συρρίκνωση που κορυφώθηκε στην περίοδο 2009-2013, με ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης του Τ.Π. (τακτικού προϋπολογισμού) σε 450%, και του προσωπικού κατά 250%, με αποτέλεσμα από 520 εργαζόμενοι το 2009 να φτάσουν στους 240 την 31/12/2013 με συνεχή πτωτική τάση λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Οι ερευνητικοί στόχοι και τα προγράμματα του ΙΓΜΕ εδώ και δεκαετίες προσαρμόζονται στα Κοινοτικά Πλαίσια, με αποτέλεσμα τομείς της Βασικής Έρευνας Υποδομής να εγκαταλείπονται, αλλά και παραγωγικοί τομείς όπως η Μεταλλευτική Έρευνα να συρρικνώνεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών εντολών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΙΓΜΕ να μην υπηρετεί Εθνικές Ερευνητικές προτεραιότητες.
Αποκορύφωμα αυτής της αντισυνταγματικής και εν πολλοίς αντιλαϊκής πολιτικής, ήταν η απόφαση για συγχώνευση του ΙΓΜΕ με το ΕΚΠΑΑ στο ΕΚΒΑΑ, το οποίο είναι ένα σχήμα γραφειοκρατικό που εξυπηρετεί την περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ με τους αγώνες τους κατάφεραν μέχρι στιγμής να μπλοκάρουν την πλήρη διάλυση του, αλλά ήδη βρίσκονται μπροστά σε νέες επιθέσεις.

Η δήθεν αξιολόγηση του ΙΓΜΕ από κάποιους Επιστήμονες των EGS (ευρωπαϊκών γεωλογικών ινστιτούτων) οδηγεί στην τελική διάλυση του , αφού κατά τη εκτίμηση τους μια σειρά ερευνητικών εργασιών θα ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες – εργολάβους και μια σειρά υπηρεσίες του θα εκτελούνται ως outsourcing  από Ιδιωτικές εταιρείες.
Από την Διοίκηση του ΙΓΜΕ πληροφορούμαστε  ότι ετοιμάζεται νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγήσει στην ακόμη ταχύτερη συρρίκνωση του Ινστιτούτου αφού κατά βάση θα λάβει υπόψη του την αξιολόγηση του ΙΓΜΕ από τα EGS.
Επίσης υπάρχει πρόθεση ένταξης του ΕΚΒAΑ  στο νέο νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία (ΓΓΕΤΚ) προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά…!
Η αντίθεση των εργαζομένων σε μια τέτοια εκδοχή, εκτός από πολιτική είναι και πρακτική δεδομένου ότι η έρευνα που κάνει το ΙΓΜΕ (έρευνα υποδομής και εφαρμογής στον τομέα των γεωεπιστημών και ορυκτών πόρων) ως ερευνητικός φορέας ενός κλαδικού Υπουργείου, δεν συμπίπτει με την έρευνα που κάνουν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και κέντρα της ΓΓΕΤ.
Το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση εντάσσεται στο γενικότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται ότι θα συμβάλει στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανισόμετρη ανάπτυξη σε βάρος της Χώρας.
Ένα πρώτο βασικό "έλλειμμα" του νομοσχεδίου είναι ότι από τους στόχους και τομείς έρευνας που θέτει, απουσιάζουν παντελώς ο τομέας των γεωεπιστημών και της έρευνας των ορυκτών πόρων.
Από τα στοιχεία του Νομοσχεδίου προκύπτει επίσης:
  1. Η περικοπή της Δημόσιας χρηματοδότησης
  2. Η μετατροπή των Δημόσιων Ερευνητικών Υποδομών σε φορείς εξυπηρέτησης του Ιδιωτικού Τομέα.
  3. Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την χρήση των διατιθέμενων πόρων που αφορούν την έρευνα.
  4. Η συγκεντροποίηση στο μοντέλο Διοίκησης, η οποία  θα συμβάλει στην αδιαφάνεια και στη λήψη αποφάσεων όχι με το κριτήριο των αναγκών της κοινωνίας.
Οι κατευθύνσεις αυτές συνυπολογιζόμενες και με την περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης της Έρευνας που από 0,6% του ΑΕΠ, έχουν πέσει στο 0,4%, δεν επιφυλάσσουν  κανένα μέλλον, καμία προοπτική για την έρευνα στην Χώρα μας.
Και με αυτή την έννοια οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης περί ανάπτυξης δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες αλλά την αύξηση της κερδοφορίας του Κεφαλαίου!
Η πολιτική αυτή είναι συνέχεια της Συνόδου της Λισσαβόνας που ενώ προέβλεπε αύξηση χρηματοδότησης από το 0,6% σε 1,9%, όχι μόνο δεν  έγινε, αλλά αντίθετα εφαρμόστηκαν όλες οι άλλες κατευθύνσεις που προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας και συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.
Στα πλαίσια αυτά το Συνδικάτο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ θα παλέψει για να μην περάσει αυτός ο Νόμος για να μην διαλυθεί το ΙΓΜΕ, αλλά αντίθετα να αναδειχθεί!
Η Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων σε αντίθεση με ότι έκανε τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του ΣΕΓ, στήριξε και θα στηρίξει τον Αγώνα των εργαζόμενων στο ΙΓΜΕ που αποτελεί ακόμη τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο των γεωλόγων αφού γνωρίζει ότι η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόϊκα οδηγεί στην φτώχεια και την ανεργία.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου