Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Μαχητικής Αντίστασης Γεωλόγων στο ΔΣ του ΣΕΓ για τη διάλυση του ΙΓΜΕ

Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου άνοιξε ο δρόμος για την ουσιαστική διάλυση του Ινστιτούτου. 
Σύμφωνα με τη λογική της «fast-track» εξυπηρέτησης των «επενδυτών», το ΙΓΜΕ ένας δημόσιος φορέας που ασχολείται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου και τον έλεγχο των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, είναι ανεπιθύμητο. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής στραγγαλισμού του δημόσιου τομέα για την διασφάλιση των κερδών των τραπεζιτών και των βιομηχάνων το ΙΓΜΕ αντί
φορέας ανάπτυξης κρίθηκε, ως βάρος και δεδομένου ότι το Συνδικάτο δεν είναι “συνεργάσιμο” προωθείται η ουσιαστική διάλυσή του.
Στόχος είναι η δραστική περικοπή του Τακτικού Προϋπολογισμού και για αυτό προωθείται ο δραστικός περιορισμός: του προσωπικού ακόμη και με απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης και του Κανονισμού προσωπικού
Η απελευθέρωση του ερευνητικού χώρου και των αρμοδιοτήτων του προς όφελος της “Αγοράς”.
H απόφαση αυτή είναι εγκληματική για τον λαό και τον τόπο αλλά εκθέτει και την ίδια την Κυβέρνηση που μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προωθούσε αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και της Διοίκησης, πού στα λόγια στήριζαν τον ρόλο του ΙΓΜΕ όπως:

Από το ΥΠΕΚΑ η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ερευνητικά έργα κόστους 14-15 εκ.€ ενώ εκκρεμούσαν ερευνητικά προγράμματα για το περιβάλλον και τα υπόγεια νερά. σύνταξη μελέτης Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΓΜΕ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πολιτική δέσμευση για ουσιαστική αξιοποίηση του ΙΓΜΕ στα θέματα ανάπτυξης Ορυκτού πλούτου (Οδηγία Φερχόϊγκεν), ενεργειακής πολιτικής (γεωθερμία, λιγνίτες) υπόγεια νερά (Οδηγία 2000-60 ΕΕ), περιβάλλον, καταστροφικά φαινόμενα (σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία).
Στο φορέα για τους Υδρογονάνθρακες, το ΙΓΜΕ αναφέρεται ως συντελεστής στην εκτέλεση του έργου του. 
Από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ έχει στοιχειοθετηθεί η ανάγκη υλοποίησης των προσλήψεων επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού καθώς και για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ απασχόληση επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού για 60 τουλάχιστον ανθρωποέτη.
δεν τέθηκε κανένα θέμα τροποποίησης του Ιδρυτικού Νόμου και του Θεσμικού πλαισίου του ΙΓΜΕ ή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, για την ανάγκη διατήρησης του ΙΓΜΕ.
Η Κυβέρνηση προχωρά στην ουσιαστική διάλυση του ΙΓΜΕ με διάφορα σενάρια που ΟΛΑ περιλαμβάνουν την μείωση του προσωπικού ακόμη και με απολύσεις, την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Για τη παράταξη μας είναι προφανές όμως ότι ο ρόλος του ΙΓΜΕ ως ερευνητικού Ινστιτούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπηρετηθεί από Υπηρεσίες Υπουργείων ούτε από ένα γραφείο διαχείρισης προγραμμάτων. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη οι ερευνητικές γεωλογικές υπηρεσίες υπηρετούνται από ανεξάρτητα Γεωλογικά Ινστιτούτα.
Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της Διυπουργικής και να στηρίξει το ΙΓΜΕ σαν ερευνητικό φορέα Δημόσιο, ενιαίο, με περιφερειακή διάρθρωση με παράλληλη ανάπτυξη τόσο της βασικής έρευνας υποδομής όσο και της εφαρμοσμένης (που περιλαμβάνει και υπαίθρια
εργοταξιακή στήριξη, συνεργείο, εργαστήρια κλπ), με βάση και τη θέση του Συνδικάτου.
Το ΙΓΜΕ το χρειάζεται ο λαός και η κοινωνία. 
Η Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων στηρίζει τον αγώνα του Συνδικάτου που πιστεύει ότι στο ΙΓΜΕ
δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος και καμία ερευνητική δραστηριότητα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΓΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ
ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ και τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ