Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Για τις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (Σ.Ε.Γ.)

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας - ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ - Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων


Εδώ και τρία (τουλάχιστον) χρόνια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επίθεση για την κατάργηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Η υποτελής στο «μνημόνιο» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη των συμβιβασμένων πολιτικών δυνάμεων και την ξενόδουλη ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία, έχει εξαπολύσει μια σειρά αντιδραστικών
«μεταρρυθμίσεων» που σκοπό έχει να γυρίσει τον εργασιακό κόσμο και το λαό μας σε μια εποχή που η σταθερή και μόνιμη εργασία, το 8ωρο, οι Συλλογικές
Συμβάσεις, η ασφάλιση, η υγεία, η σύνταξη και οι δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζόμενων αποτελούσαν μακρινούς στόχους διεκδίκησης για το μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα.Μέσα σε αυτή τη «λαίλαπα» που μαστίζει τις λαϊκές μάζες της χώρας μας και όχι μόνο, ο κλάδος των γεωλόγων καλείται τα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα. Η λαϊκή παροιμία λέει: «όλα τα είχε η Μαριορή…..». Είναι όμως έτσι; Είναι φερετζές η αντίσταση απέναντι στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος ασφάλειας – υγείας, της δωρεάν δημόσιας παιδείας, της εμπορευματοποίησης των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, του ξεπουλήματος δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και του ορυκτού μας πλούτου στις πολυεθνικές και στους ντόπιους μεγαλοκαρχαρίες, σε τιμή ευκαιρίας, μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή «αξιοποιήσεων»; Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο μέσα από τη μαζική μαχητική αντίσταση μπορούν να εμποδιστούν αντιλαϊκές πρακτικές και μέτρα κατά του εργαζόμενου. Η συναίνεση και η αποδοχή, αποφέρουν σε λίγους (και για λίγο), ενώ καθιστά και τον καθένα από εμάς συνένοχο στη ληστεία των δικαιωμάτων και των κόπων, όχι μόνο της δικής μας γενιάς αλλά και των επόμενων, καταδικάζοντάς τους σε μιζέρια και δουλοπρέπεια.
Και τίθεται το ερώτημα· τι μπορεί να καταφέρει ένας σχετικά μικρός κλαδικός επιστημονικός σύλλογος όπως ο ΣΕΓ, απέναντι στη εξαθλίωση του δυναμικού της χώρας που επιβάλλεται, μέσω του κακόφημου μνημονίου, από φαινομενικά παντοδύναμα αντιδραστικά κέντρα όπως το Δ.Ν.Τ., η ΕΚΤ, και η Ε.Ε. των πολυεθνικών και των μονοπωλίων; Η απάντηση είναι ότι με την παρούσα διοίκηση δεν μπορεί να καταφέρει ΤΙΠΟΤΑ.
Η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων όλο το προηγούμενο διάστημα, με κύρια ευθύνη της παράταξης της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ Γεωλόγων) ακολούθησε μια τακτική απραξίας, υποταγής και συνθηκολόγησης στις αντιδραστικές αλλαγές, προωθώντας ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης. Η απουσία των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και ενημερωτικών συσκέψεων, οι ελάχιστες - επετειακού χαρακτήρα - συνεδριάσεις του Δ.Σ., η υποβάθμιση όλων των οργάνων του συλλόγου δείχνουν την αδιαφορία για τις μαζικές διαδικασίες, τη γραφειοκρατική λογική και την έλλειψη εμπιστοσύνης στη συλλογική δράση και διαπραγμάτευση, καθώς και τον παραγοντισμό που διακρίνουν την πλειοψηφούσα παράταξη. Η ΠΑΣΚΕ έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και την απαξίωση των Γεωλόγων. Έχει την ευθύνη για την πλήρη απομόνωση και αποστασιοποίηση του Συλλόγου, που έμεινε στο περιθώριο αγωνιστικών διεκδικήσεων, συντονισμένος σε άλλο μήκος κύματος από τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους και τα κλαδικά Σωματεία. Έχει την ευθύνη για τη συμπόρευση με τα καταστροφικά για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων - ληστών του ορυκτού πλούτου της χώρας (βλέπε θέσεις του απερχόμενου ελπίζουμε Προέδρου Αγγελόπουλου για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική). Η διοίκηση του ΣΕΓ, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, μετατράπηκε στο δεξί χέρι της υλοποίησης της αντιεπιστημονικής και αντεργατικής πολιτικής της Κυβέρνησης και του Υ.ΠΕ.Κ.Α. με τον Πρόεδρό της να χρησιμοποιεί σαν σκαλοπάτι το ΣΕΓ για την κατάληψη της πολυπόθητης καρέκλας. Και θα περίμενε κάποιος, ότι όντας σε μία θέση ισχύος θα αγωνιζόταν έστω για τα δικαιώματα του κλάδου, τελικά μετατράπηκε σε σύμβουλου - δεκανίκι του Υπουργείου στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζόμενων, αλλά και της καταστροφής του περιβάλλοντος και της καταλήστευσης του φυσικού πλούτου της χώρας (τυχαίο…;).
Μπροστά σε αυτή την προκλητικά αντιλαϊκή στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των «συνεργατών» της, συνδικαλιστικών παρατάξεων, οι γεωλόγοι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς θεατές στο μαρασμό του κλάδου, στο «άνοιγμα» του «κλειστού» επαγγέλματος του γεωλόγου μέσω αντιδραστικών νόμων (βλ. τροποποίηση Ν 3316), στην κακώς εννοούμενη «σύνδεση» των ΑΕΙ με την «αγορά», στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και των πηγών ενέργειας της χώρας, στη συρρίκνωση και ουσιαστικά τη διάλυση των ερευνητικών ιδρυμάτων (ΙΓΜΕ).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας απέναντι στο κλάδο, αλλά και στην κοινωνία, να προχωρήσαμε στη συγκρότηση αυτής της ενωτικής αγωνιστικής κίνησης αντίστασης, μοιραζόμενοι την ίδια αγωνία και ανησυχίες. Πιστεύουμε ότι οι συσχετισμοί της αδράνειας και της απραξίας, της παθητικής συνθηκολόγησης, που επικρατούν σήμερα στο Σύλλογο μπορεί και είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπούν. Αποφασίσαμε λοιπόν, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Τα μέλη της παράταξής μας δεν έρχονται από το πουθενά, ούτε είναι αλεξιπτωτιστές στο χώρο των γεωλόγων ή των κοινωνικών διεκδικήσεων. Είναι συνάδελφοι που θέλουν να αγωνιστούν για να φύγει η μιζέρια και η απάθεια από το Σύλλογο, που θέλουν Σύλλογο διεκδικητή, που θα ενώνει και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων.
Των νέων συναδέλφων που βλέπουν τα πτυχία τους να μετατρέπονται σε διαβατήρια ανεργίας για αναλώσιμους, απασχολήσιμους, φτηνούς, ευέλικτους και σε διαρκή επανακατάρτηση πτυχιούχους.
Των άνεργων - υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων, που μέσα από τις συμπληγάδες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου παλεύουν για μια «θέση στον ήλιο».
Των μισθωτών γεωλόγων του ιδιωτικού τομέα, στα γραφεία μελετών και τις τεχνικές εταιρείες που βιώνουν την ατομική διαπραγμάτευση και τις ατομικές συμβάσεις απασχόλησης, την κατάργηση του ωραρίου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τους μισθούς πείνας, την αμοιβή με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και το φόβο της απόλυσης.
Των Εκπαιδευτικών, που βλέπουν την τοποθέτηση σε οργανική θέση «με το κυάλι» και το μάθημα της Γεωλογίας να εξαφανίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων.
Των εργαζόμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, που νιώθουν στο πετσί τους τη διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών, τη δραστική μείωση των μισθών και την κατάργηση των επιδομάτων, το ενιαίο μισθολόγιο – «φτωχολόγιο», την επιστημονική απαξίωση, την άρση της μονιμότητας, γεγονότα που ωθούν ορισμένους στο φακελάκι και το λάδωμα για να ζήσουν.
Τους Πανεπιστημιακούς και τους εργαζόμενους στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, που ζουν καθημερινά τι σημαίνει η υποχρηματοδότηση - στραγγαλισμός των Ιδρυμάτων, που βλέπουν τις δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα στο ναδίρ, τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα να ιδιωτικοποιούνται.
Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, να μετατρέψουμε το Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων σε πόλο αντίστασης και διεκδίκησης που θα ενώνει τις διεκδικήσεις όλων των μαχόμενων - αγωνιζόμενων γεωλόγων, μέσω της δημιουργία μιας αντιστασιακής στρατηγικής από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κλάδου. Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε μια «φωτισμένη» πρωτοπορία, αλλά να προωθήσουμε την οργάνωση των εργαζομένων και της κοινωνία τους. Δεν θέλουμε να είμαστε μια σύνθεση αριστερών ρευμάτων, αλλά μια συλλογικότητα κλαδικής και γιατί όχι ταξικής πάλης. Για αυτούς τους λόγους:

Συνάδελφοι Γεωλόγοι,
Στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ :
ENOTHTA- Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων