Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

 Πρόταση - Παρέμβαση Μ.Α.Γ. για το νέο ΔΣ του ΣΕΓ 

Η υποβάθμιση όλων των οργάνων του συλλόγου, η οποία χαρακτηρίσθηκε από την αδιαφορία για τις μαζικές διαδικασίες, τη γραφειοκρατική λογική και την έλλειψη εμπιστοσύνης στη συλλογική δράση, καθώς και τον παραγοντισμό αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά στα οποία βασίσθηκε έως σήμερα η "πλειοψηφούσα παράταξη" της ΔΗΣΥ.

Η Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων στα πλαίσια της νέας θητείας του ΔΣ του ΣΕΓ 2014-2016 προτείνει τα παρακάτω άμεσα μέτρα, για την επαναλειτουργία του συλλόγου με βάση τους παρακάτω άξονες λειτουργίας και δράσης:
  1. Θεσμοθέτηση μηνιαίων τακτικών, ανοιχτών στα μέλη, Διοικητικών Συμβουλίων σε προκαθορισμένη μέρα, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης συναδέλφων.
  2. Ενημέρωση των θεμάτων συζήτησης στα ΔΣ έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίηση τους (εκτός φυσικά εκτάκτων θεμάτων).
  3. Πραγματοποίηση ετήσιων Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων και τήρηση των εκλογικών διαδικασιών κάθε 2 χρόνια, όπως ορίζεται σαφώς στο καταστατικό.
  4. Τροποποίηση του απαρχαιωμένου καταστατικού του ΣΕΓ, με την οργάνωση καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, το οποίο θα διασφαλίζει την άμεση ψηφοφορία σε μεγάλες πόλεις και τη διασφάλιση των όποιων αναγκαίων επιστολικών ψήφων. Τονίζεται ότι οι αποστολές φακέλων και οι επιστολικές ψήφοι αποτελούσαν και αποτελούν στοιχεία κατάφορης νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.  
  5. Άμεση διάθεση - γνωστοποίηση του ήδη υπάρχοντος αρχείου μελών σε όλες τις παρατάξεις.
  6. Εκκαθάριση και επικαιροποίηση της λίστας μελών από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μέλη από όλες τις παρατάξεις.
  7. Συγκρότηση επιτροπών εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού του ΣΕΓ. Καταρχήν προτείνεται η δημιουργία επιτροπής ανέργων στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων στα προγραμματισμένα ΔΣ.
  8. Δημιουργία επιτροπών για την κατάρτιση θέσεων του συλλόγου για θέματα όπως υδατικοί πόροι και ιδιωτικοποίηση του νερού, υδρογονάνθρακές, γεωθερμία, ορυκτός πλούτος, εκπαίδευση, κλπ. 

Για τη ΜΑΓ πρέπει να σταματήσει η χρησιμοποίηση του Συλλόγου ως εργαλείο υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, όπως έκανε έως σήμερα το απερχόμενο  ΔΣ. Ο ΣΕΓ δεν πρέπει να παραμείνει βαστάζος της κυβέρνησης και υποστηριχτής προσωπικών συμφερόντων.
Η δράση του Σ.Ε.Γ. πρέπει να προσανατολιστεί σε αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση σε ρήξη με την  εφαρμοζόμενη πολιτική που εκπορεύεται από την Ε.Ε και το ΔΝΤ με άξονες :
  • Την κινητοποίηση του κλάδου για την υπεράσπιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος του Γεωλόγου και την εφαρμογή του ΠΔ 344, ενάντια στις αντιδραστικές, οπισθοδρομικές και αντιεπιστημονικές αλλαγές που προσπαθούν να μετατρέψουν σε «προαιρετική» την παρουσία του Γεωλόγου σε μια σειρά από μελέτες και τεχνικά έργα (‘όπως οι άδειες χρήσης - εκτέλεσης έργου υδροληψίας).
  • Την ανάδειξη της ανεργίας των συναδέλφων ως κεντρικού προβλήματος, την αντιμετώπισή της συλλογικά και όχι ατομικά, με διεκδίκηση θέσεων εργασίας Γεωλόγων, με αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην απαξίωση των επιστημόνων, την εξαθλίωση και τη μετανάστευση.
  • Την υπεράσπιση των υδατικών πόρων, οι οποίοι αποτελούν εθνικό - λαϊκό πλούτο της χώρας και του λαού της, από την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό της φύσης. Ο ΣΕΓ πρέπει να αγωνιστεί για εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων  κατασκευής νέων και αναβάθμισης των υφιστάμενων δημόσιων συλλογικών δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.



Η Μαχητική Αντίσταση Γεωλόγων θα αγωνιστεί:
  • Για ένα Σύλλογο διεκδικητικό, ενωτικό, αγωνιστικό, που θα συντονίζει τη δράση και τους αγώνες των συναδέλφων στο ΙΓΜΕΜ, στη ΔΕΗ, στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, στο Σύλλογο Γεωλόγων Δημοσίου, στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, στο Σύνδεσμο Γεωλόγων Μελετητών, στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και οπουδήποτε αλλού εργάζονται και αγωνίζονται οι Γεωλόγοι.
  • Για ένα Σύλλογο που θα παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά την ανεργία και την υποαπασχόληση των γεωλόγων.
  • Για την αναβάθμιση του ρόλου του ΙΓΜΕ ως βασικού Δημόσιου Ερευνητικού Ινστιτούτου και προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του.
  • Για την υπεράσπιση του φυσικού ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών πόρων της πατρίδας μας ενάντια στην κερδοσκοπία και την καταλήστευση από τα πολυεθνικά μονοπώλια.
  • Για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα.
  • Για προσλήψεις Γεωλόγων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα σύμφωνα με το Π.Δ. 344 (ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΑΤ, Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφερειών και Δήμων, Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης κ.λ.π).
  • Για Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας με κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από μια δουλειά.
  • Για την κατοχύρωση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με βελτίωση των συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών παροχών από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
  • Για την προκήρυξη από τους φορείς του δημοσίου, γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών, όπου αυτό απαιτείται από τη νομοθεσία.
  • Για την επίβλεψη και τον έλεγχο των γεωλογικών ερευνών και μελετών, που προκηρύσσουν οι διάφορες υπηρεσίες από γεωλόγους και όχι από αναρμόδιους, σε σχέση με το αντικείμενο που ελέγχουν, τεχνικούς επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.
  • Για την υποχρεωτική απασχόληση των Γεωλόγων σε κατασκευαστικές εταιρείες που εκπονούν τεχνικά έργα, σε ιδιωτικά γραφεία γεωτεχνικών μελετών και αναβάθμιση της παρουσίας των γεωλόγων στα εργοτάξια και τις λατομικές επιχειρήσεις
  • Για την εφαρμογή όλων των Νόμων που κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων (ΠΔ 344 κλπ).
  • Για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων και την υπεράσπιση και δικαστική συνδρομή, όπου χρειαστεί.
  • Για ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και συγκρότηση πραγματικού μαζικού ενωτικού ταξικού πόλου στο εσωτερικό του σε αντιπαράθεση και πολεμική στις δυνάμεις της αδράνειας και της υποταγής  
  • Για ένα Σύλλογο που θα ενώνει τις δυνάμεις του με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας που παλεύουν και αγωνίζονται για την ανατροπή του «μνημονίου» και όλων των νόμων και διατάξεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων από την τρόικα, Δ.Ν.Τ., Ε.Ε. Ε.Κ.Τ. και Κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου